Syrop z babki lancetowatej na kaszel i ból gardła

Chcesz czarować? Zacznij od ziół. Tych niepozornych znajdujących się w naszych ogródkach, przy dróżkach leśnych. Natura podsunie Ci mnóstwo bogatych i wartościowych rozwiązań, które wykorzystane dzisiaj, zaskoczą swoją mocą, gdy skończy się lato i przyjdzie jesień oraz zima a z nimi sezon infekcji. Już dzisiaj przygotuj syrop z babki lancetowatej. Warto!

syrop z babki lancetowatej

Babka babce nierówna

Jak to wśród ludzi, tak i w przyrodzie, babki mamy różne. Wysokie, podłużne, nieco szersze i bardziej okazałe. 🙂 Podobnie jest wśród roślin, gdzie wyróżniamy wiele babek, które różnią się kształtem liści, jedne są dłuższe, inne nieco krótsze, szersze, albo bardziej spiczaste. Co ciekawe wszystkie mają jednak dość podobne do siebie kwiaty. I wszystkie generalnie dość prosto można wyróżnić wśród innych roślin, spacerując po łące.

Najważniejsze to babka zwyczajna (większa), szerokolistna oraz babka lancetowata.

Szczególnie cenna wśród babek jest babka lancetowata (Plantago lanceolata L.), która znana jest ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Co właściwie zawiera i dlaczego tak wiele osób przygotowuje z niej syrop?

Jakie właściwości ma babka lancetowata?

  • zawiera witaminy C i K – wspomagające walkę z chorobą,
  • karoten – wzmacniający odporność,
  • dużą ilość związków śluzowatych, które w ziołolecznictwie działają osłaniająco i przeciwzapalnie,
  • sporo garbników – działających przeciwzapalnie i łagodząco na podrażnienia,
  • minerały – potas, magnez, cynk i sole sodu, które wzmacniają organizm i skracają czas choroby.

Jak działa syrop z babki lancetowatej?

  • łagodzi kaszel,
  • działa wykrztuśnie,
  • łagodzi zapalenie gardła, problemy z migdałkami,
  • jest niezastąpiony w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych,
  • wspomaga leczenie zapalenia płuc, oskrzeli, astmy,
  • wspomaga gojenie ran,
  • pomaga leczyć wrzody żołądka,
  • działa wzmacniająco,

Jak przygotować syrop z babki lancetowatej?

Jeśli chcesz mieć w domu sprawdzony sposób na przeziębienie, a przede wszystkim na kaszel, wypróbuj przepis naszych babć. One wiedziały, że syrop z babki lancetowatej to prosty i skuteczny, a do tego tani i w pełni naturalny sposób na lepszą odporność w sezonie wzmożonych infekcji. Wystarczy krótki spacer, wprawne oko i kilka minut w kuchni i gotowe!

Przygotuj: 350 gramów babki, 300 gramów cukru (służy jako konserwant, pozwalający na dłuższe przechowywanie syropu, można ominąć, jeśli syrop ma być spożywany od razu), 450 g miodu

  1. Zbieramy liście babki lancetowatej (w miejscu z dala od dróg).
  2. Dokładnie przelewamy je wodą pod bieżącą wodą na sitku.
  3. Miksujemy dokładnie liście babki.
  4. Przekładamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody, dodajemy miód i cukier.
  5. Dokładnie mieszamy.
  6. Stawiamy na kuchence, od zagotowanie cały czas mieszamy, żeby nie przypalić.
  7. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień.
  8. Gotujemy do momentu aż powstanie gęsta zawiesina (kolor zmieni się na ciemnozielono czarny).
  9. Filtrujemy przez podwójną gazę.
  10. Przelewamy do butelek.
  11. Wkładamy zakręcone butelki do garnka, zalewamy do wysokości 3/4 butelek gorącą wodą i pasteryzujemy 15 minut.
  12. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce przez kilka miesięcy.

Jedna myśl na temat “Syrop z babki lancetowatej na kaszel i ból gardła

  • 24 lipca, 2020 o 1:32 pm
    Permalink

    Bardzo dobra również na żołądek, zasuszyc listki i zaparzać jak herbatę

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *