Herbata z forsycją. Próbowałaś?

Żółte kwiaty forsycji pięknie malują krajobraz. Można się nimi zachwycać, poczuć dzięki niemu klimat wiosny. Są chętnie sadzone, występują w wielu miejscach w Polsce, w ogrodach, parkach, na osiedlach. Co ciekawe, można też wykorzystać je w celach leczniczych. Czy słyszałaś o niecodziennych właściwościach, jakie niesie herbata z forsycją? Nie? To koniecznie przeczytaj!

Forsycja to nie tylko piękny krzew

Forsycja to jedna z pierwszych roślin kwitnących wczesną wiosną. Po szarej zimie pięknie osłonecznia nam otoczenie, ubarwiając je żywym, żółtym kolorem. Lubimy forsycję jednak nie tylko z powodu ubarwiania otoczenia. Są też inne powody, o których rzadko się mówi, te zdrowotne. Warto z nich korzystać, tym bardziej, że kwiaty forsycji  pochodzące z dobrego źródła, są jadalne! 🙂 Można ich użyć do surówek, koktajli, położyć na kanapki czy przygotować z nich herbatę.

herbata z forsycją

Herbata z forsycją na zdrowie

Forsycja została starannie zbadana, jest źródłem wielu cennych składników. Przede wszystkim jest źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie przeciwdziałają negatywnemu wpływowi wolnych rodników:

  • flawonoidów,
  • lignanów,
  • saponin.

Kwiaty forsycji zawierają też rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo posiadają także kwercetyny, które spowalniają wydzielanie histaminy, dzięki temu działają przeciwalergicznie.

Jak działa forsycja?

  • chroni przed chorobami wywoływanymi przez wolne rodniki. Za sprawą przeciwutleniaczy, które zawiera wzmacnia odporność i walczy ze stanami zapalnymi,
  • wspomaga w walce z infekcjami,
  • działa rozkurczająco, przeciwwysiękowo, moczopędnie, uspokajająco,
  • obniża poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na sylwetkę,
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry,
  • poprawia wygląd

Herbata z forsycją

Warto w okresie kwitnienia zerwać kwiaty forsycji. Poleca się to robić tuż przed ich rozwinięciem lub wtedy, kiedy dopiero się otwierają. Najlepsze do tego będą suche, słoneczne dni. Idealną porą dnia na zbiory będzie ranek i wczesne godziny przedpołudniowe.

Znajdźmy sprawdzone, czyste miejsce, koniecznie z dala od spalin. Kwiaty płuczemy pod wodą, osuszamy i suszymy w ciemnym, suchych i przewiewnym miejscu. Jeśli zrobimy to prawidłowo, nie stracą swojego pięknego żółtego koloru.

Przepis na herbatę forsycjową

Świeżo zebrane kwiaty lub suszone zalewamy wodą w temperaturze 80 stopni i parzymy pod przykryciem około 10 minut. Następnie pijemy. Zalecana porcja na dzień to filiżanka.

Lubisz taką herbatę? A może polecisz inną na zdrowie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *