Co jeść, żeby mieć niższe ciśnienie krwi?
To, co jemy ma ogromne znaczenie. Decyduje o naszym wyglądzie i zdrowiu. Wpływa też na nieprawidłowe parametry życiowe, a te mogą być przyczyną wielu chorób. Jednym z palących problemów współczesnego świata jest zbyt wysokie ciśnienie krwi. Na nadciśnienie cierpi obecnie ponad 10,5 miliona Polaków. Połowa nie wie o tym, że choruje. Dietę należałoby potraktować nie tylko jako skuteczny lek, ale również metodę profilaktyczną. Co jeść, żeby mieć niższe ciśnienie krwi?
Nadciśnienie uważane jest za cichego zabójce. Może występować przez lata, nie dając przy tym żadnych objawów, czyniąc spustoszenie w organizmie.
Czemu nadciśnienie jest groźne?
Zbyt wysokie ciśnienie krwi prowadzi do nadmiernego nacisku na naczynia krwionośne. W konsekwencji uszkadza je, co jest bezpośrednią przyczyną wystąpienia problemów z wieloma narządami – nerkami, sercem. Wysokie ciśnienie krwi dramatycznie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru.
Skąd się bierze wysokie ciśnienie krwi?
Istnieje wiele czynników predysponujących do wysokiego ciśnienia krwi:
- wiek
- obciążenie genetyczne
- przetworzona dieta bogata w sól i cukier
- siedzący tryb życia.
Co jeść, żeby obniżyć ciśnienie krwi?
Dieta osoby narażonej na wysokie ciśnienie krwi powinna być bogata w potas, magnez i błonnik.
Dzięki potasowi nerki są w stanie pozbyć się sodu z organizmu i obniżyć ciśnienie krwi. Bogatym źródłem potasu są:
- sałata rzymska
- rukola
- jarmuż
- szpinak
- buraki (zawierają też dużo tlenku azotu, otwierającego naczynia krwionośne i obniżającego ciśnienie krwi).
Warto sięgnąć po jagody, maliny, truskawki które są wartościowym źródłem flawonoidów obniżających ciśnienie krwi. Inne owoce, z którymi powinnaś się zaprzyjaźnić to grejpfruty, kiwi, arbuzy i granaty.
5 razy w tygodniu spożywaj jogurt naturalny, dzięki temu aż o 20% obniżysz ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi. Jedz jogurt naturalny z muesli lub orzechami.
Nie zapomnij o płatkach owsianych, które są wartościowym źródłem błonnika, a także o bananach, które dostarczają wartościowego potasu.
O czym jeszcze warto pamiętać? O produktach bogatych w cenne kwasy tłuszczowe. Najlepsze będą ryby – łosoś, tuńczyk i makrela oraz siemię lniane. Dobrym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek, bogata w polifenowe, umożliwiające obniżanie ciśnienia krwi.
Pamiętaj też o innych nasionach – słoneczniku, dyni, które możesz jeść w formie przekąski. Doskonałym sposobem na naturalne obniżenie ciśnienia jest jedzenie pistacji. Zaprzyjaźnij się także z cynamonem, który również pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Ogranicz sól i cukier. Jeśli możesz, zrezygnuj z cukru w pełni. Lubisz słodycze? Sięgaj po gorzką czekoladę, która, według badań, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Nie zapomnij także o piciu wody mineralnej każdego dnia! Dobre efekty w obniżaniu ciśnienia krwi przynosi picie soku z buraków.