Zdrowie po 50

Pasta z liści rzodkiewki. Pomysł na odporność

Jesz rzodkiewki, a liście wyrzucasz? Nie rób tego! Jeśli masz rzodkiewki z pewnego źródła, na przykład z własnego parapetu lub ogródka, możesz wykorzystać liście do przygotowania smacznej i zdrowej pasty na kanapki lub do przyrządzenia pesto – idealnego do makaronu, czy mięsa. To smaczny i zdrowy dodatek, a do tego banalnie prosty w przygotowaniu!

 Pasta z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki – skład

Dlaczego nie warto wyrzucać liści rzodkiewki? Powód jest prosty. To najzdrowsza część tego warzywa, szeroko wykorzystywana na Dalekim Wschodzie od dawna.

Liście rzodkiewki mają świetny skład. Zawierają witaminę C (dwa razy więcej niż cytryna), fosfor, żelazo i wapń. Na uwagę jednak zasługują nie tylko te znane substancje, ale dużo cenniejszy glukozynolan, który, jak wykazały badania, może mieć właściwości przeciwnowotworowe.

Dodatkowo liście rzodkiewki działają przeciwzapalnie, wspomagają trawienie i usprawniają usuwanie z organizmu toksyn. Usuwają to, co Ci szkodzi i zalega w Twoim układzie pokarmowym. Działają, jak niewidoczna miotełka.

Wykazano, że liście rzodkiewki wzmacniają odporność i obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Niektóre źródła wskazują, że liście rzodkiewki sprawdzają się w leczeniu bólu gardła, problemów z drogami żółciowymi. Mogą też ujarzmiać stany zapalne i obniżać gorączkę. Gdy jesteś chora, czy czujesz, że Cię coś bierze, sięgnij po liście rzodkiewki.

Jak przygotować pastę z liści rzodkiewki? Pasta z liści rzodkiewki

Zmiksuj liście z jednego pęczka rzodkiewki z garścią parmezanu, dodaj garść uprażonych ziaren słonecznika, dodaj 3-4 łyżki oliwy z oliwek i 4 ząbki czosnku. Możesz dodać również zmiksowaną pietruszkę i sok z cytryny. I pasta z liści rzodkiewki gotowa!

Liście rzodkiewki możesz też wykorzystać w inny sposób!

Liście rzodkiewki są niskokaloryczne.  Pół szklanki to tylko 12 kalorii i właściwie zero tłuszczu.

Jak je wykorzystać w kuchni? Możesz je łączyć z sałatą, czy jarmużem i przygotowywać smaczne sałatki.
Spróbuj! 🙂 Nowe doznania smakowe i lepsze zdrowie – gwarantowane.

Jeden komentarz do “Pasta z liści rzodkiewki. Pomysł na odporność

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *