Zdrowie po 50

Nalewka z jarzębiny? Pewnie, że tak!

Jarzębinówka, czyli nalewka z jarzębiny to jeden z darów jesieni, który warto przygotować. Jarzębina nadaje się nie tylko do przygotowania bukietów i korali, ale przede wszystkim do spożywania – za sprawą swoich niezwykłych właściwości. Zawiera mnóstwo witaminy C, kwasów organicznych a także antocyjanów.

Nalewka z jarzębiny

 

Zdrowa jak jarzębina

  • jarzębina ma liczne właściwości zdrowotne,
  • działa przeciwzapalnie, czyli chroni przed stanami zapalnymi, które odpowiadają za większość chorób,
  • ma mnóstwo witaminy C,
  • beta-karotenu,
  • witamin z grupy B, PP, K,
  • potasu, sodu, magnezu, miedzi,
  • zawierają flawonoidy, garbniki, antocyjany.

Niepozorne pomarańczowe kuleczki zawierają mnóstwo cennych składników, które mogą skutecznie wzmocnić organizm i dostarczyć cennych składników odżywczych.

Z tego też powodu wiele osób zbiera jarzębinę po przymrozkach (lub wkłada oczyszczone owoce do zamrażalki), by pozbyć się goryczy i przygotowuje z niej słodycze, przetwory – głownie dżemy, a także nalewki.

Gdzie zbieramy owoce?

Jarzębinę znajdziemy na drzewach we wrześniu i październiku. Można ją zbierać już we wrześniu, by w domu na dobę lub dwie włożyć do zamrażalnika. Można też zdecydować się na zbiór w październiku po przymrozkach.

Zbieramy owoce jarzębiny z dala od dróg. Zwracamy uwagę, by były jędrne. Unikamy zbiorów, gdy owoce są mokre przedojrzałe. Także uszkodzone nie nadają się do zbiorów.

Nalewka z jarzębiny – przepis

Nalewka z jarzębiny ma piękny czerwony kolor i słodko-kwaśny smak. Świetnie rozluźnia i rozgrzewa.

Jej przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu i nieco cierpliwości. Będziemy potrzebować:

  • 1 kg owoców,
  • 0,6 litra spirytusu i 0,4 litra wody,
  • 400 gramów cukru

Jarzębinę myjemy, odrzucamy zepsute owoce, usuwamy szypułki. Osuszamy owoce. Zapełniamy słoik, tak, by jarzębina wypełniała 3/4 jego pojemności. Zalewamy mieszaniną wody i spirytusu. Jarzębina musi być przykryta w całości. Zakręcamy słój i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 -4 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy zamkniętym słojem.

Po tym czasie odsączamy powstały płyn przez kilka warstw gazy do dużej butelki, pozostawiając miejsce na jeszcze drugie tyle płynu.

Jarzębinę, która została w słoiku, zasypujemy cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Co kilka dni mieszamy. Po około 2 tygodniach (gdy cukier w pełni się rozpuści) odlewamy przez gazę powstały syrop do wcześniej przygotowanej nalewki, łącząc oba płyny.

Zakręcamy butelkę i odkładamy w ciemne miejsce na kilka miesięcy. Im dłużej będzie leżakowała nasza jarzębinówka, tym będzie smaczniejsza. Zatem potrzeba kilka miesięcy cierpliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *