Dodawaj kurkumę, gdzie tylko się da. Bo jest szalenie zdrowa!
Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Przez setki lat była uważana za egzotyczną i w Polsce nie stosowano jej niemal wcale. Odkąd badacze odkryli niezwykłe właściwości zdrowotne kurkumy poleca się ją dodawać wszędzie, gdzie się tylko da. Dlaczego? Bo kurkuma chroni przed poważnymi chorobami, wzmacnia odporność i w wielu przypadkach (co udowodniły badania), jest skuteczniejsza od leków!
Kurkuma, czyli co?
Kurkuma (zwana też szafranem indyjskim) to jedna z najcenniejszych przypraw, zaliczana jest do rodziny imbirowatych. Kojarzona jest głównie z intensywnym żółtym kolorem, który błyskawicznie barwi potrawy. Choć nie tylko, bo również dłonie, a nawet ubrania. Ma korzenny, lekko ostry i gorzki smak.
W Europie kurkuma znana jest od średniowiecza, gdzie trafiła z Indii. Na szeroką skalę stosowana jest w Polsce od stosunkowo niedawna.
Dzisiaj wykorzystuje się nie tylko właściwości smakowe kurkumy, ale przede wszystkim wszechstronne, bardzo obiecujące działanie zdrowotne. Kurkuma zawdzięcza je kurkuminie, uważanej za niezwykle potężny antyoksydant.
Dlaczego powinnaś dodawać kurkumę do potraw?
Kurkuma zachowuje swoje zdrowotne właściwości zarówno na ciepło, jak i na zimno. Lekarze na całym świecie apelują, by spożywać tę przyprawę jak najczęściej, ponieważ wykazano, że ma:
- właściwości przeciwzapalne – doskonale wpływa na układ trawienny, kostny, walczy z artretyzmem i stanami zapalnymi rozwijającymi się w różnych obszarach ciała,
- przeciwbólowe – mało osób o tym wie, ale kurkuma wykazuje działanie przeciwbólowe,
- wzmacniające odporność – niszczy wirusy, bakterie oraz grzyby,
- wspomagające w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów – co potwierdziły badania przeprowadzone w 2012 roku,
- właściwości przeciwnowotworowe – kurkuma zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, działa również leczniczo już w przypadku rozwijającego się nowotworu,
- działanie przeciwdepresyjne – ostatnie wyniki badań potwierdzają, że kurkuma wykazuje zaskakująco silne działanie antydepresyjne,
- chroniące serce – jedno z badań potwierdziło, że kurkuma chroni przed powstawaniem zatorów w żyłach,
- przeciwstarzeniowe – kurkuma doskonale wpływa na stan skóry, chroni ją przed przedwczesnym starzeniem, zmniejsza problem z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran,
- chroniące przed cukrzycą – udowodniono, że kurkuma wspomaga stabilizację cukru we krwi.
Jak jeść kurkumę?
By najbardziej skorzystać z właściwości prozdrowotnych kurkumy należy spożywać ją w ilości pół łyżeczki dziennie, najlepiej w połączeniu z pieprzem, który zwiększa jej wchłanianie (kurkumę z pieprzem znajdziemy w curry). Kurkumę można jeść zarówno na surowo – w sałatkach, jak i po obróbce termicznej – z ryżem, sosem, w zupie. Można dodawać ją do duszonych warzyw – marchwi, dyni czy pietruszki, a także do kalafiora czy soczewicy.
Niestety kurkuma nie jest wskazana dla osób z kamieniami żółciowymi.