Dlaczego każdego dnia warto jeść jabłko? Mnóstwo powodów na TAK!
Kuszące jak polskie jabłko? Ależ tak! Nie bez powodu jabłka to najchętniej kupowane w Polsce owoce. Mają one nie tylko wiele walorów zdrowotnych, dostępne są też w licznych odmianach. Tak, że każdy znajdzie coś dla siebie- kruche, soczyste, aromatyczne, słodkie, lekko kwaskowate, o aromacie zbliżonym do gruszki…Większe, mniejsze, bardziej lub mniej rumiane. Jabłka mają to coś, co pozwala je jeść na wiele sposobów. Poza tym warto dodać, że owoce te są doskonale dla każdego, a szczególnie dla dojrzałych kobiet. Dlaczego?
“Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci wcale potrzebny”.
Jabłka – mogą wszystko
Jabłka (w zależności od odmiany można stosować na wiele sposobów):
- jeść na surowo,
- dodawać do wypieków,
- gotować,
- dusić,
- smażyć,
- dodawać do surówek i sałatek
- przygotowywać z nich zaprawy, a nawet mrozić.
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka.
Dlaczego powinnaś jeść jabłka?
- jedzenie jabłek wspomaga prawidłową pracę jelit,
- wzmacnia układ pokarmowy,
- zmniejsza ryzyko udaru,
- ogranicza ryzyko wystąpienia nadciśnienia,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy,
- walczy z otyłością, zapewnia przyjemną sytość,
- zapobiega chorobom serca,
- chroni przed wieloma chorobami nowotworowymi.
Co znajdziesz w jabłku?
100 gramów jabłka to tylko 52 kalorie.
Średnie jabłko jest doskonałym źródłem błonnika (ma go aż 4,4 grama, co odpowiada 16% dziennego zapotrzebowania), zapewniającego sytość, a także usprawniającego trawienie i wydalanie.
Poza tym to samo jabłko dostarcza mnóstwo witaminy C – 8,4 mg (9% dziennego zapotrzebowania).
W skórce jabłka jest także mnóstwo pektyn, które wykazują silne działanie oczyszczające. Pektyny zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu, pomagają usuwać też toksyny. Z tego powodu warto jeść jabłka ze skórą! To właśnie pod skórką znajduje się to, co najlepsze!
Poza tym jabłka to też inne ważne składniki: przeciwutleniacze, potas, fosfor, sód, wapń, żelazo i magnez.
Jak jeść jabłka?
Jabłka można jeść na surowo. Warto dodawać je także do surówek, sałatek. Jeść w formie pieczonej, jako dodatek do kasz czy mięsa.
Smacznego!
Kocham jabłka zawsze i w każdej postaci, inne owoce mogą dla mnie nie istnieć ❤️
Ta. W płynie się przyjmie