Niedobory witaminy B po 50 zdarzają się bardzo często
Osłabienie, apatia, niechęć do działania, rozdrażnienie, niepokój, poczucie, że mięśnie nie chcą współpracować, są słabe i pozbawione życia, anemia, łamliwość włosów i paznokci, zaburzenia neurologiczne (rwa kulszowa, zapalenie korzonków), szybka męczliwość oczu, ich łzawienie – to wszystko objawy niedoboru witaminy B, bardzo powszechnych po 50. Są na nie szczególnie narażone kobiety stosujące hormonalną terapię zastępczą.
Niedobory witaminy B – zmiany, które widać i te, których nie widać
Niedobory witaminy B są groźne. Powodują nie tylko osłabienie i rozdrażnienie, ale także zmiany, których można nie dostrzegać na pierwszy rzut oka, a które są bardzo destrukcyjne dla osób, których dotyczą. Niedobory witaminy B mają negatywny wpływ na pracę wielu narządów – wątroby, tarczycy, nerek, prowadzą do zaburzeń układu nerwowego. Zwiększają także ryzyko chorób serca, w tym zawałów, a także raka szyjki macicy i raka okrężnicy.
Gdzie znajdziesz witaminę B?
Witamina B niejedno ma imię, to grupa substancji, do której zaliczamy witaminę B1 (tiaminę), witaminę B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pochodne pirydyny), B7 (biotynę), B9 (kwas foliowy), B12 (kobalamina).
Niestety witaminy z grupy B są bardzo nietrwałe. Organizm nie umie ich magazynować, dlatego tak ważne jest systematyczne dostarczanie ich wraz z dietą (tylko witamina B12 jest odkładana w niewielkich ilościach). Ponadto witaminy z grupy B są bardzo wrażliwe na działanie używek – alkoholu, kawy, herbaty, a także cukru, stąd ich niedobory są tak powszechne.
Witaminy z grupy B znajdziesz w kaszy jęczmiennej, gryczanej, podrobach, mięsie, rybach, ciemnym pieczywie, orzechach, nasionach, kalafiorze, kapuście, brokułach, jajku, przetworach mlecznych, soi, mleku sojowym, wątróbce, owocach morza, grochu i fasoli.
Czy niezbędna jest suplementacja?
Kobiety w okresie menopauzy powinny zadbać o suplementację kwasu foliowego w ilości 0,3 mg na dzień. Poza tym bardzo istotna jest urozmaicona, dobrze skomponowana dieta oraz dbanie o niewielki udział używek – herbaty, alkoholu, kawy i cukru w codziennym menu.