Uncategorized

Dlaczego coraz częściej pieczemy chleb samodzielnie w domu?

Dom pachnący świeżo upieczonym chlebem to marzenie wielu osób. Wchodzisz i czujesz. A potem kosztujesz tej pachnącej, chrupiącej skórki. Dlatego pieczesz w domu? Oczywiście nie tylko dla zapachu. Powodów jest co najmniej kilka. Oto one.

Jakość

Zależy Ci na tym, by zyskać produkt najwyższej jakości, taki, którego skład w pełni kontrolujesz. Wystarczy choć raz spróbować kupić prawdziwy chleb. Może być to problem. Prawdziwe wyzwanie i poszukiwania na miarę detektywa..

W marketach, w gotowych produktach mamy wiele zapychaczy, chlebów o strukturze waty, odpiekanych, z całą listą dodatkowych zbędnych składników.

Niby chleb, ale jednak nie do końca. Przynajmniej w opinii wielu. To nie taki chleb, jak przed laty, nie to, co kiedyś. Znane i kochane, gdy byliśmy dziećmi.

Alternatywa? Zakasać rękawy i działać.

W domu można sobie przygotować chleb taki, jak lubimy. Czy to w garnku rzymskim, czy w maszynie do wypieku, albo w foremce – dedykowanej, czy zwykłej keksówce. Niektórzy formułują też chleby na większych blachach. Sposobów jest nieskończenie wiele. Jednak oczywiście nie sam kształt ma znaczenie, ale dodatki. Do chleba wypiekanego w domu możesz dodać to, co lubimy – nasiona w całości lub zmielone (np. szalenie zdrowe siemię lniane), które poprawiają smak pieczywa, a dodatkowo korzystnie wpływają na jego walory zdrowotne.

Szybkość

Od pieczenia chleba w domu nie odstrasza nawet czas, który trzeba na to poświęcić. Istnieje mnóstwo bezproblemowych przepisów, które pozwalają przygotować chleb w kilka chwil. Najwięcej w całym procesie zajmuje czas wyrastania chleba, a ten również w zależności od zastosowanej technologii – może być on dłuższy lub krótszy.

Wygoda

Koniec z wstawaniem po bułki. Odkąd można piec chleb w domu w prosty sposób, wiele osób z tego korzysta. To szczególnie wygodne, jeśli mieszkamy za miastem, mamy nieco większą odległość do sklepu.

Powiecie, co ze świeżością? Tu również nie ma większego problemu. Przecież chleb można odpiec, czy to w piekarniku, czy odświeżyć na parze. Do tego celu nadaje się też nieco mniej zdrowa kuchenka mikrofalowa. Poza tym można ustawić pieczenie chleba na dogodną godzinę, używając do tego celu specjalnych maszyn. I w ten sposób obudzimy się, a pyszny, smaczny, świeży chleb będzie na nas czekał.

Nietolerancje

Dlaczego pieczemy chleb w domu? Na przykład z uwagi na choroby i nietolerancje. Niektórzy przygotowują sobie chleb, gdy cierpią na cukrzycę, są uczuleni na gluten, nie tolerują go, mają alergie.

Co prawda istnieją chleby i bułki dedykowane osobom na różnych dietach, jednak nie zawsze są łatwo dostępne, bywa problem z ich smakiem, a także wyższą ceną.

Samodzielne pieczenie chleba podyktowane są różnymi powodami – praktyczno-ekonomicznymi (koszty zakupu, benzyny, odległości do sklepu, itd.), zdrowotnymi (chęć spożywania zdrowszego pieczywa, z różnymi dodatkami, a także choroby i nietolerancje, smakowymi – istnieje spora grupa osób narzekających na gotowe sklepowe wyroby. I właśnie oni wolą sobie po prostu chleb upiec. A jak jest u Was? Pieczecie, czy niekoniecznie?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *