Zdrowie po 50

Co stosować na odporność po 50, żeby nie chorować?

Nikt chyba nie lubi chorować. Zwłaszcza jeśli choroby występują często. Na szczęście istnieją metody, który pozwalają zapobiec infekcjom. Tylko trzeba o siebie dbać. Oto klasyczne, sprawdzone metody, które warto stosować.

Co stosować na odporność po 50, żeby nie chorować?

Zakwas z buraków

Jednym z lepszych sposobów na wspieranie odporności jest picie zakwasu z buraków. Buraki to popularne warzywa w Polsce, a ich potencjał jest obecnie ogromny.

Dodatkowa korzyść z codziennego picia soku z buraków to obserwowanie stanu jelit. Jeśli po spożyciu buraków mocz jest czerwony, to najprawdopodobniej nasze jelita są nieszczelne. Nieszczelne jelita nie sprawują swojej roli w prawidłowy sposób. Przepuszczają składniki odżywcze, powodując alergie, dodatkowo również pozwalają na przedostanie się patogenów, wirusów czy bakterii, co ułatwia ich namnażanie i niekorzystnie wpływa na stan organizmu.

Zakwas z buraków pozwala zadbać o odporność. Dzięki niemu wspieramy odporność. Dostarczamy długą listę ważnych składników takich jak: witamina A, C i witaminy z grupy B, dodatkowo wzmacniamy ciało za sprawą potasu, wapnia, magnezu, żelaza i kobaltu. Zakwas z buraków ułatwia trawienie, dodaje energii. Regularne spożywanie naturalnego zakwasu z buraków ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Kiszonki

Codzienna dieta powinna obfitować również w kiszonki. Kisić możemy nie tylko kapustę i ogórki, ale niezliczoną ilość warzyw. I warto to robić, ponieważ kiszonki są doskonałym źródłem antyoksydantów i probiotyków. Dzięki nim można wzmacniać układ pokarmowy i wspomagać układ odporności. Za sprawą kwasu mlekowego kiszonki wzmacniają jelita i pomagają uniknąć problemów w trakcie ich funkcjonowania. Co ciekawe zmniejszają one również ryzyko wystąpienia otyłości, a także coraz częściej diagnozowanej cukrzycy typu 2.

Nie powinniśmy sobie odmawiać kiszonek, zwłaszcza tych domowych, w naturalny sposób przygotowanych.

Imbir

W sezonie zimowym warto dodawać imbir do herbaty. W ten sposób w naturalny sposób wzmacniamy ciało, dbamy o dostarczenie witaminy C, a także o działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie imbiru ma bardzo korzystny wpływ nie tylko na działanie układu odporności, ale również działa w trakcie infekcji: przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, przeciwzapalnie i wykrztuśnie.

Czosnek

Gdyby nie intensywny zapach, czosnek byłby wprost idealnym składnikiem w dbaniu o odporność. Nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem, jak żadnej inny środek pochodzący z natury działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Czosnek to także doskonały naturalny produkt wprost z natury zawierający witaminę A, C, D i witaminy z grupy B.

Kurkuma

Gdzie to możliwe warto dodawać kurkumę. Ta pięknie żółta przyprawa ma niesamowite właściwości przeciwutleniające. Jej stosowanie pozwala uzyskać efekt: usuwania wirusów, grzybów, a nawet nowotworów. Najnowsze badania pokazują, że kurkuma ma wszechstronne pozytywne działanie na zdrowie.

Dobry miód

Zamiast słodzić herbatę cukrem, warto spożyć łyżeczkę dobrego miodu. Miód to kolejny ważny składnik wzmacniający odporność. Ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne (usuwa bakterie gram dodatnie i gram ujemne), dodatkowo poprawia trawienie i chroni przed zaparciami. Sięgając po miód, zwłaszcza w trakcie infekcji, możemy zminimalizować ból gardła. Działamy silnie detoksykująco.

Witamina C

Znana jest wiedza na temat działania witaminy C, bez której nie ma dobrej odporności. Wszystko dlatego, że witamina C produkuje specjalne białko, nazywane interferonem. Jego obecność wspomaga odpowiedź immunologiczną organizmu, czyli produkcję limfocytów T i B, które skutecznie walczą z infekcją.

Niestety samo przyjmowanie witaminy C, gdy już jesteśmy chore, zazwyczaj nie jest skutecznie. Nie jest w stanie skrócić infekcji. Może być jednak wskazane jako forma skutecznej profilaktyki i z tego powodu warto dbać o dobrze skomponowaną dietę. Najwięcej witaminy C znajdziemy bowiem w owocach i warzywach, głównie w natce pietruszki, czarnej porzeczce, cytrusach.

Witamina D3

Mimo coraz powszechniej wiedzy na temat działania witaminy D3 i jej ważnego wpływu na odporność, nadal mnóstwo ludzi cierpi z powodu niedoboru tej witaminy. Również z powodu nieprawidłowego jej wchłaniania, na przykład z uwagi na nosicielstwo pasożytów. Tymczasem witamina D3 ma wszechstronny wpływ na zdrowie człowieka. Dzięki niemu organizm szybko i skutecznie tworzy białka odpornościowe, spada produkcja komórek zapalnych, śluzówka zostaje zachowana w taki sposób, żeby ingerencja w jej ciągłość była ograniczona.

Co ciekawe witamina D nie tylko pomaga zniszczyć bakterie chorobotwórcze, dzięki niej można zmniejszyć nadmierną odpowiedź autoimmunologiczną, która jest charakterystyczna dla chorób z autoagresji, czyli autoimmunologicznych.

Pierzga

Piegrza to produkt pochodzący od pszczół. Nazywany chlebem pszczelim, jest to pyłek pszczeli zmieszany z mleczkiem pszczelim i miodem. Ma podobnie jak inne odpszczele produkty mnóstwo pozytywnych właściwości. Produkowana z pyłku kwietnego pierzga jest dobrym źródłem witaminy C i E oraz A. Dostarcza także witamin z grupy B, na których niedobór często cierpimy. Już taki skład sprawia, że doskonale wzmacnia ona organizm oraz usprawnia naturalne mechanizmy obronne.
Pierzga na wielu poziomach wzmacnia, usprawnia trawienie, chroni przed anemią. Ma także udowodnione działanie antybakteryjne.

Propolis

Jeśli pierzga to również propolis – kolejny niezwykły składnik pochodzący od pszczół. Nazywany także kitem pszczelim, ma charakterystyczną lepką strukturę, a odpowiada za zachowanie porządku w ulu. Dzięki niemu możemy zyskać niezwykle silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Stosowanie propolisu wzmacnia skórę, przyspiesza łagodzenie stanów zapalnych, działa przeciwstarzeniowo, pozwala chronić organizm przed patogenami. Propolis może być stosowany profilaktycznie z uwagi na jego właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Pyłek pszczeli

Skutecznie wspierać odporność można także za sprawą pyłku pszczelego, który jak inne produkty pochodzące od pszczół, zachwyca swoim składem i niesamowitymi właściwościami. Przede wszystkim zawiera mnóstwo bardzo cennych substancji: witaminę B, magnez, potas, wapń, cynk – składniki, które wzmacniają i odżywiają. Pyłek pszczeli stosowany profilaktycznie skutecznie wzmacnia: działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, a nawet antynowotworowo.

Woda z cytryna

Jak prostym nawykiem można wspierać odporność nie tylko, że po 50, ale w każdym wieku? Odpowiedzią może być picie na czczo wody z cytryną. Co można w ten sposób zyskać? Przede wszystkim skutecznie dbać o dobry metabolizm i zachowanie optymalnej wagi ciała. Brak nadwagi to…lepsza odporność. Co do zasady osoby otyłe i nieprawidłowo odżywiające się chorują częściej i gorzej przechodzą infekcję. Szklanka wody z sokiem z cytryny o poranku doskonale nawadnia oraz usprawnia trawienie.

Tran

Inny nawyk ludzi mających dobrą odporność? Spożywanie tranu każdego dnia, aby dostarczać organizmowi witamin, których często nam brakuje. Dzięki temu uzupełniamy częste niedobory witamin D, A i E, a składniki te działają silnie antyoksydacyjnie, pomagają usprawnić pracę całego organizmu, w tym korzystnie wpływają na odporność. Stosowanie tranu spowalnia w razie infekcji namnażanie wirusów, pomaga w szybkim powrocie do zdrowia za sprawą działania przeciwzapalnego.

Spacery

Chcesz zachować zdrowie? Pamiętaj o codziennej aktywności na świeżym powietrzu. Spacery nie tylko dotleniają, pomagają zmniejszyć stres i usprawniają trawienie, ale też stabilizują poziom cukru we krwi, dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na choroby, czujemy się zdrowiej, mamy więcej energii i wyróżnia nas większy optymizm. Poza tym dzięki spacerom nasz organizm uczy się odpowiedniej reakcji na zmiany temperatur, jest mniej wrażliwy na kaprysy pogodowe. To również z tego powodu wiele osób decyduje się na świadome hartowanie ciał, poprzez wystawianie ich na szok temperaturowy – w trakcie brania prysznica, czy podczas morsowania.

Co stosować na odporność po 50, żeby nie chorować?

Dbanie o odporność to długi proces. Odporność budujemy latami. Nie da się pewnych rzeczy przeskoczyć. Tylko systematyczna praca i odpowiednie nawyki przynoszą oczekiwany efekt. Podstawa to po prostu dbać o siebie, odżywiać się w sposób urozmaicony, sięgać po lokalne produkty, gotować z prostych produktów, jeść różnorodnie, do tego ruszać się i unikać produktów, które obniżają naszą odporność, głównie cukru i zbędnych dodatków oraz konserwantów, w które obfituje żywność wysoko przetworzona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *