Co jeść każdego dnia? Oczywiście marchewki
Warto ją chrupać. Nie ma znaczenia, czy masz 5, 20, 40, czy 50 lat. Zawsze dobrze sięgnąć po pomarańczowe warzywo. W dniu święta marchewki – 4 kwietnia i w każdy inny dzień. Bo marchewka ma moc i może korzystnie wpłynąć na nasz wygląd, samopoczucie i zdrowie. I to wszystko za niewiele – trochę grosza lub…wysiłek uprawy marchewki we własnym ogródku, czy na balkonie w donicy. Podejmujesz marchewkowe wyzwanie? Nie tylko dziś?
Stare warzywo
Marchewka to dobrze znane warzywo o długiej historii. Hodowano je już w 900 roku naszej ery.
Pochodzi z Afganistanu. Zazwyczaj ma lekko słodki smak. Jednak smak i aromat warzywa uzależniony
jest od odmiany i miejsca uprawy. Istnieją marchewki o bardziej wyrazistym smaku, ostrzejsze i mniej
słodkie, czasami nawet gorzkie.
Marchewka kojarzona jest z pomarańczowym słonecznym kolorem. Jednak występuje też w innych
barwach. Kupimy ją w wersji fioletowej, białej, czerwonej lub żółtej. Miałaś okazję poznać każdą z
marchewek?
Co zawiera marchewka?
Pół szklanki marchewki to jedynie 25 kalorii. W warzywie znajdziemy wiele witamin i minerałów.
Niewielka, wspomniana ilość marchwi pokrywa 73% zapotrzebowania na witaminę A, 2% dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo, 8% dziennego zapotrzebowania na potas i błonnik, 5% zapotrzebowania na witaminę C i 9% zapotrzebowania na witaminę K.
Dlaczego warto jeść marchewki?
Marchewka jest bardzo dobra dla naszego wyglądu i samopoczucia.
- Korzystnie wpływa na wzrok, chroni przed chorobami oczu.
- Poprawia widzenie o zmierzchu i zmroku.
- Poprawia koncentrację i zapamiętywanie.
- Zawiera mnóstwo antyoksydantów chroniących przed stanami zapalnymi.
- Zapobiega wystąpieniu nowotworów.
- Korzystnie wpływa na serce.
- Pozwala kontrolować ciśnienie krwi.
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Korzystnie wpływa na stan zębów i dziąseł.
- Sprzyja zachowaniu odpowiedniej wagi.
- Pomaga w odchudzaniu z uwagi na wysoką zawartość błonnika.
- Zapewnia sytość.
- Wzmacnia układ immunologiczny.
- Chroni przed chorobami.
- Pomaga w prawidłowym wchłanianiu żelaza. Tym samym chroni przed anemią.
- Korzystnie wpływa na działanie układu trawiennego.
- Chroni przed zaparciami.
- Dba o piękny wygląd skóry.
- Chroni przed przesuszeniem skóry.
- Sprzyja prawidłowej pracy układu nerwowego.
- Korzystnie wpływa na koloryt cery.
Marchew najlepsza dla kobiet
Marchew jest niskokaloryczna. Zapewnia sytość. Pomaga utrzymać prawidłową wagę, co jest szczególnie
wskazane zwłaszcza w dojrzałym wieku, kiedy łatwo o przytycie.
Dzięki zawartości witaminy wapnia i witaminy K marchewka korzystnie wpływa na układ kostny. Może
też zmniejszać ryzyko osteoporozy.
Polecana jest dla cukrzyków, ponieważ zawiera niewiele skrobi. Nie powoduje nagłego podniesienia
poziomu cukru we krwi, tym samym łaknienia. Ma niski indeks glikemiczny – najniższy indeks ma
surowa marchew, wyższy ugotowana.
Poza tym marchewka, jak pokazały niektóre badania, może chronić przed cukrzycą i jej konsekwencjami.
Jedzenie marchwi to dobry sposób na promowanie zdrowej pracy układu pokarmowego. Idealny sposób
na ochronę przed zaparciami.
Gdzie kupić dobre marchewki?
Żeby korzystać z wszystkich zalet marchewki, warto sięgać po warzywo z najlepszego źródła. Idealne
będą marchewki z własnego ogródka lub pozyskane z zaprzyjaźnionego miejsca, w którym wiemy, jak
wygląda uprawa. Na szczęście również w powszechnie dostępnych sklepach jest coraz więcej dobrej
jakości warzyw. Wybierając marchewki eko, mamy szansę na pozyskiwanie najlepszych gatunkowo
warzyw i to w cenie coraz bardziej atrakcyjnej.
A potem:
- marchewka na surowo,
- zupa marchewkowa,
- surówka z marchwi,
- pasta marchewkowa na kanapki,
- ciasto marchewkowe,
- chipsy marchewkowe…
I co kto lubi.