Zdrowie po 50

12 silnych przeciwutleniaczy. Jedz je codziennie

Jesteś tym, co jesz. A jeśli jesz śmieci, to wiadomo. Mnożą się w Twoim ciele wolne rodniki, które doprowadzają do wystąpienia stanów zapalnych. Jak sobie z nimi radzić? Oczywiście wytaczając na nie najcięższe działa, czyli przeciwutleniacze. Antyutleniacze wyłapują wolne rodniki i neutralizują ich negatywne oddziaływanie na organizm. Nie powinno ich brakować w naszej codziennej diecie. Oto 12 silnych przeciwutleniaczy, które powinnaś jeść codziennie.

przeciwutleniacze

 

Najlepsze związki

Co możesz dla siebie zrobić już teraz? Jeść przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty, nazywane związkami młodości. Dzięki nim nie tylko wolniej się starzejesz i chronisz organizm przed chorobami, w tym nowotworami. Działasz w zdecydowanie szerszy sposób.

Przeciwutleniacze to niezwykłe składniki, które hamują zgubny w skutkach proces utleniania. Dzięki nim można zneutralizować, czyli unieszkodliwić wolne rodniki, które powodują w naszym organizmie prawdziwe spustoszenie. Dodatkowy efekt, jakiego możemy się spodziewać, to zdecydowanie lepsze samopoczucie i piękniejszy wygląd. Jest zatem o co zabiegać!

Dlaczego wolne rodniki są takie szkodliwe? Wszystko przez wolny elektron, który posiadają. To właśnie on podbiera elektrony innym komórkom, w ten sposób je uszkadzając. Kolejne komórki tracą swoje właściwości, wpływając destrukcyjnie na całe narządy i układy. Im więcej wolnych rodników, tym problem większy, a zdrowie coraz gorsze. Z tego właśnie powodu ilość wolnych rodników powinna być dobrze kontrolowana, by nie dopuszczać do powstawania stresu oksydacyjnego.

Gdzie jest najwięcej antyoksydantów?

Co jeść, by dostarczyć organizmowi najwięcej przeciwutleniaczy? Są trzy takie cenne źródła. Po pierwsze jeżyny – najlepsze źródło antyoksydantów, po drugie orzechy włoskie i po trzecie uwielbiane w Polsce truskawki. Tych trzech produktów nigdy nie powinniśmy odmawiać. Warto je jeść możliwie często!

Papryka

O czym warto pamiętać? O papryce, to niezwykle cenne źródło przeciwutleniaczy, po które warto sięgać możliwie często. Papryka zawiera mnóstwo witaminy C. Wystarczy 200 gramów papryki, by dostarczyć aż 280 mg witaminy C. Dodatkowe korzyści, które sobie zapewniamy, jedząc paprykę, to dostarczanie witaminy E i witam z grupy B. Udowodniono, że papryka to cenne źródło przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym.

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest szalenie zdrowa. Ma mnóstwo żelaza i witaminy C. Dodatkowo zawiera witaminę A, K, kwas foliowy. Dobrze ją jeść z uwagi na wysoką zwartość potasu, magnezu, manganu, wapnia, cynku, miedzi i witaminy B. Z tych wszystkich powodów warto włączać natkę pietruszki w codzienne dania, przygotowując z jej udział koktajle i smaczne, zielone pesto.

Częste spożywanie natki pomaga skutecznie zapobiegać wielu chorobom. Dlatego jedz na zdrowie!

Szpinak

Dobrze już teraz zaprzyjaźnić się ze szpinakiem, doskonałym źródłem flawonoidów i karotenoidów, działających silnie przeciwzapalnie. Dodatkowo przeciwutleniająco wpływają na organizm witaminy A, C i magnez.

Wypróbuj koktajl ze szpinakiem, mango i bananem. Dodaj szpinak do sałatek. To takie proste!

Jarmuż

Następne ważne źródło przeciwutleniaczy to oczywiście jarmuż. Doceniany za wysoką zawartość antyoksydantów. Zawiera duże ilości zeaksantyny, luteiny i sulforafanu. Dostarcza też łatwo przyswajalnego wapnia żelaza, witaminę C, E, A i cenny błonnik pokarmowy.

Jeśli chcesz skutecznie zapobiegać nowotworom, jedz jarmuż.

Ciecierzyca i soczewica

Warto pamiętać o roślinach strączkowych, które powinny pojawiać się w naszej codziennej diecie. Wśród nich ważne miejsce zajmuje ciecierzyca i soczewica – doskonałe źródło antyoksydantów. Jedzenie strączkowych pozwala zadbać o dobrą równowagę kwasowo-zasadową i dostarcza ważnych składników odżywczych.

Soczewica to świetle źródło witamin C, B6, A, K, a także wapnia, żelaza, magnezu czy potasu. Dostarcza mnóstwo cennego prebiotyku, doskonale wpływającego na stan flory bakteryjnej jelit. Ponadto wykazano, że ma zdolności obniżania zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Nie ustępuje jej ciecierzyca, bogate źródło witamin i minerałów, To, co istotne w podjętym temacie to fakt, że ciecierzyca i soczewica są doskonałymi źródłami drogocennych przeciwutleniaczy.

Czarna porzeczka

Czara porzeczka na odporność, czarna porzeczka na zapalenie pęcherza. To uniwersalny owoc, który jest po prostu bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witamin, w tym cenną witaminę C.

Okazuje się, że czarna porzeczka ma w składzie aż 15 typów antocyjanów, które skutecznie zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, chronią przed chorobami serca, a nawet cukrzycą. Dodatkowo warto ją jeść z uwagi na rutynę, ułatwiającą wchłanianie witaminy C, a także kwercetynę, która działa moczopędnie i oczyszczająco.

Borówki

Doskonałym źródłem antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy – jest też borówka, która dostarcza ponadto mnóstwo witaminy C i E. Warto jeść borówkę również z uwagi na wysoką zawartość błonnika, działającego jak najlepsza miotełka do oczyszczania układu pokarmowego, a także zapewniającego sytość i chroniącego przed podjadaniem.

Pestki dyni

W Twojej codziennej diecie nie powinno ponadto zabraknąć pestek dyni, kolejnego świetnego źródła antyoksydantów. Jedz je z uwagi na witaminę C oraz karotenoidy, które doskonale chronią skórę przed wolnymi rodnikami, a cały organizm przed negatywnym w skutkach stresem antyoksydacyjnym.

Marchewka

Bardzo dobrym źródłem karotenoidów jest marchew. Ten ważny przeciwutleniacz znajdziemy również w innych warzywach o pomarańczowej i czerwonej barwie – pomidorach, dyniach, czy marchewkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *