Olej z czarnuszki i jego tajemnice – stosuj w diecie 50+

Olej z czarnuszki to naturalna substancja lecznicza. Niesie mnóstwo korzyści – wspomaga odchudzanie, poprawia stan skóry, leczenie cukrzycy, a nawet chroni przed nowotworami. Jest łatwo dostępny i prosty w stosowaniu. Grzech z niego nie korzystać!

Jak jest pozyskiwany olej z czarnuszki?

Olej z nasion czarnuszki pozyskiwany jest z nasion czarnuszki, Nigella Seeds, znanej także pod innymi nazwami – czarny kminek, kalonji, nasiona czarnej cebuli.

Czarne nasiona czarnuszki pozyskiwane są z rośliny Nigella sativa – małego kwitnącego krzewu – porastającego wiele terenów – Europy Wschodniej, Azji Zachodniej, Bliskiego Wschodu. Mają kolorowe kwiaty – białe, niebieskie czy jasnofioletowe.

Są znane od tysięcy lat i chętnie stosowane w celach leczniczych. Jednak nie tylko. Dodaje się je do pieczywa,, ogórków, curry, sałatek, sera i wielu produktów spożywczych, zastępując w ten sposób kminek czy oregano.

olej z czarnuszki

Jakie korzyści przynosi olej z czarnego kminu?

Olej z czarnuszki to produkt powszechnie dostępny, który zapewnia masę korzyści. Wszystkie poniżej wymienione zostały potwierdzone w badaniach przez naukowców.

  • olej z nasion czarnuszki wspomaga obniżenie nadmiernej wagi ciała (badanie opublikowane w Journal of Diabetes & Metabolic Disorders w 2013 r.)
  • stabilizuje poziom cukru we krwi i chroni przed cukrzycą,
  • łagodzi bóle brzucha,
  • wspomaga leczenie egzemy (wyniki badań)
  • zmniejsza zmiany zapalne występujące w przebiegu trądziku (z powodu działania przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego)
  • może wspomagać leczenie łuszczycy,
  • najnowsze wyniki badań wskazują, że działa antynowotworowo. Tymochinon zawarty w czarnych nasionach zabija komórki nowotworowe, ma szczególną skuteczność w walce z rakiem mózgu, białaczką, nowotworem piersi,
  • olej z czarnych nasion zmniejsza powikłania w przebiegu chorób nerek i wątroby,
  • wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • zmniejsza objawy astmy,
  • nawilża i zmiękcza włosy i skórę,
  • przyspiesza gojenie się ran.

Olej z  czarnych nasion w diecie kobiet po 50

Olej z czarnuszki to tani, powszechnie dostępny sposób, który pozwala na wzmacnianie zdrowia. Korzystnie wpływa też na wygląd i samopoczucie. W diecie kobiet po 50 pozwala zapobiegać naturalnie wielu chorobom, w tym szczególnie niebezpiecznym – nowotworom.

Warto go włączyć do menu. Można też wykorzystać same nasiona, dodając je do pieczywa, sałatek, serów, zup. Sam olej ma dość intensywny smak i aromat, orzechowy,

I co Wy na to? Czy zalety oleju z czarnego kminu Was przekonują?

3 myśli na temat “Olej z czarnuszki i jego tajemnice – stosuj w diecie 50+

  • 21 kwietnia, 2020 o 9:17 am
    Permalink

    Jest wielkim bogactwem dla nas aleeeee…..smak ma okropny

    Odpowiedz
  • 21 kwietnia, 2020 o 9:18 am
    Permalink

    Mnie zapach i smak odrzucał.Jak to złamać?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *