3 warzywa, które pozwalają zapobiec osteoporozie
Przez lata nie widać i nie czuć ubytków masy kostnej. To problem, który postępuje, a my nie zaprzątamy sobie nim głowy. Niestety w skali makro okazuje się, że to cicha epidemia. Osteoporoza staje się w Polsce coraz większym problemem, ale na szczęście można stawić jej czoła – przede wszystkim, stosując zdrową dietę. Oto 3 warzywa zawierające mnóstwo dobrze wchłanianego wapnia. Pomagają zapobiec osteoporozie i sprawiają, że czujemy się po prostu dobrze. Jedz je na zdrowie!
Przeczytaj, jak szkodzi nam nadmiar mleka w diecie.
Jarmuż
Jarmuż to nadal nie do końca oswojone warzywo, które sprawdzi się jednak jako składnik smacznych koktajli (połącz sok pomarańczowy z bananem i jarmużem). Można z niego przygotować też chipsy. Jego główna zaleta w zakresie ochrony przed osteoporozą to duża zawartość wapnia.
Jarmuż zawiera aż 157 mg wapnia w 100 gramach.
Jarmuż jest szalenie zdrowy. Zawiera mnóstwo błonnika, białka, witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych.
Rukola
Drugie królewskie warzywo pełne cennego i łatwo wchłanialnego wapnia to rukola. Roślina znana jest ze swojego ostrego smaku, wynikającego z obecności aminokwasów siarkowych. Zawiera aż 160 mg wapnia w 100 gramów produktu.
Rukola idealnie nadaje się do kanapek, sałatek, dań serowych i mięsnych.
Natka pietruszki
Podium zamyka natka pietruszki – nie tylko świetne źródło witaminy C, ale również wapnia. W 100 gramach zawiera aż 193 mg wapnia. Warto posiekać natkę i zamrozić, by zawsze mieć ją pod ręką i dodawać do dań.
Nadaje się nie tylko do rosołu, ale też sosów, koktajli. Można też przygotować pastę z natki pietruszki i jeść ją na kanapkach.
Smacznego i na zdrowie!